Ibland blir inte livet som man tänkt sig…..

Så är det väl ofta, att livet inte blir som man tänkt sig. Ni som jag, gör kanske små planer för hur vi vill att vår framtid ska te sig, sen följs inte alltid planen till punkt och pricka. Det har jag nyligen fått erfara. Jag har studerat tre terminer på distans nyligen, det har varit inom olika områden. Först blev det en hel del inom Informatikområdet för jag hade planen att läsa till Webmaster. Jag kom in på utbildningen men en vecka innan den skulle börja så ändrade jag mig. Jag kände att det var nog inte något som egentligen skulle passa mig, jag vill arbeta med människor. Att bara arbeta framför en dataskärm resten av mitt liv kändes inte så lockande helt plötsligt.

Så där stod jag, hoppat av utbildning och visste inte vad jag ville. Jag fick börja bena ut vad det var jag ville göra, arbeta med människor på något sätt iaf, det visste jag. Sedan behövde jag utbilda mig, och jag ville helst göra det på distans, vill inte bo någon annanstans i veckorna. Då hittade jag två utbildningar som jag kunde tänka mig, den ena var bibliotekarie och den andra var apotekstekniker. Jag ringde till biblioteket i Ludvika och frågade personalchefen hur det såg ut på arbetsmarknaden för bibliotekarier. Hon tyckte inte det såg bra ut och avrådde mig nästan till den utbildningen. Så det slog jag ur hågen ganska snabbt och då fick det bli apotekstekniker istället. Den antagningen hade redan skett då tyvärr och de tog inte in några fler, nästa antagning var om ett år, så då bestämde jag mig att plugga under tiden. Då fick det bli fristående kurser som inriktade sig mot hälso- och socialområdet. Jag läste bl.a. farmakologi, hälsopsykologi, fysiologi och socialpsykologi. Allt för att ha en större chans att komma in och vara väl förberedd. Jag har sedan tidigare arbeta med människor i olika former, dels inom barnomsorgen som barnskötare och fritidspedagog, och även som vårdbiträde. Anser mig ha en väldigt bra förmåga att bemöta människor i olika situationer och är väldigt social av mig. Älskar att hjälpa människor på olika sätt.

Jag sökte in till apoteksteknikerutbildningen som Lernia i Sundsvall håller i. En väldigt annorlunda antagning, först skickar man in betyg/arbetsgivarintyg för att se att man är behörig. Det var jag, sedan var nästa del i processen att göra tester i svenska och engelska. Tycker jag var lite konstigt med tanke på att man skickat med betyg som visar att man klarat de kurserna. Men men, jag åkte tåg till Lernia i Gävle och gjorde testerna. Det var en hel bunt med tjejer och kvinnor som gjorde de samtidigt, då fick man en chans att kolla in ”the competition” så att säga. Jag klarade mig även där och gick vidare till den sista delen i antagningsprocessen, som var en telefonintervju med en man från Lernia. Han ringde en sommarkväll och ställde frågor om mig som person, vad jag gjort tidigare och hur jag ser på distansutbildning. Jag hade förberett mig väldigt bra för intervjun och gått igenom de punkter som jag verkligen ville få fram. Allting gick bra tyckte jag, visst var jag nervös men jag fick sagt det jag ville. Efter några veckor fick jag svaret att jag INTE kommit in. Jag fattade knappt vad som stod i mailet, fick läsa det flera ggr. Jag trodde faktiskt att jag skulle komma in. Låter kanske kaxigt, men jag tycker jag har bra erfarenheter samt bra utbildning som gör att jag passar bra för yrket.

Så då stod jag där igen med en förvånad min. Vad ska jag nu hitta på tänkte jag flera ggr. Det värsta var att jag kunde inte fortsätta att plugga för jag har inte så mycket studiemedel kvar nämligen. Vill jag nu söka in till samma utbildning igen om ett år så måste jag spara studiemedlet. Nu är jag alltså arbetslös, eftersom jag var arbetslös innan jag började plugga. Så nu letar jag efter arbete igen, drygt, men vad gör man. Måste ha en inkomst samt att jag inte trivs med att gå hemma och dra. Tyvärr är inte dalarna det länet med flest arbeten att söka. Visst man ska söka i hela landet, men det vill jag ju helst slippa. Jag funderar faktiskt nu på att kolla med affärer runt omkring om de behöver någon kassörska. Ingen direkt erfarenhet av det, men det kan jag lära mig, det är jag övertygad om.

Så livet blir inte alltid som man tänkt sig, man får många ggr tänka om, börja på ett nytt oskrivet blad och göra det bästa av det. Visst kan det vara frustrerande, och man kan vara arg och irriterad ett tag, sen måste man gå vidare. Jag tjänar inget på att gå och vara arg hela tiden. Jag har så mycket att vara tacksam för och det är bra att fokusera på det istället.

Hoppas ni orkat läsa allt, annars får ni väl dela upp det i omgångar. Jag ville ge er en bild på varför jag är där jag är. Många som känner mig väl vet detta, men inte alla så där har ni det. Nu önskar jag er alla en riktigt bra tisdag!

16 thoughts on “Ibland blir inte livet som man tänkt sig…..

 1. Hej jag ska göra prov från svenska och engelska nästa vecka kan du säga till mig vad man gör på provet.
  Tack i förhand

  • Hej Sajma!
   Du kommer få olika frågor om läs- och skrivförståelse i svenska och engelska och sen kommer du få svara på frågor om utbildningen till apotekstekniker. Du kommer få hem papper om proven om du är behörig till utbildningen. 🙂 Lycka till!

 2. Jag glömde skriva jag sökte på Apotekstekniker men är lite orolig vad ska jag få på provet

 3. Hej

  Vet Ni ngt om antagningsintervju ”muntlig prov” till apotekstekniker, är kallad till den nästa vecka.

  Ha en bra dag

  • Ok. Jag vet inget än. Jag har inte blivit kallad än. Jag gjorde webbtestet i tisdags. Vet inte om jag går vidare. Men jag sökte förra året och fick göra en telefonintervju då med Mats. Han ställde en del frågor och jag svarade så gott jag kunde. Han frågade nästan exakt likadana frågor som man fick på slutet av testet. Lycka till.

  • Hej Marina! Jag har inte hört något än. Jag väntar på mail ifrån Lernia. De skulle lämna besked förra veckan och den här veckan stod det i mailet de skickade. Vad jag förstod så började de skicka ut mail till de som inte gått vidare. Så jag försöker se det som positivt att jag inte hört något än. Hur har det gått för dig då? Har du hört något? Det här är andra gången jag söker in. Lycka till för oss båda. 🙂

   • Tyvärr har inte kommit in, står som reserve nr. 32 väldigt dåligt reservenummer ”hopplöst”. Lycka till

 4. Hej! Jag fick svaret igår kväll och jag har kommit in! Jag skall läsa i Linköping. Håller tummarna för dig! Hälsningar. Marina

  • Grattis Marina! 🙂 Vad roligt. Jag sökte till distsnsutbildningen på Lernia i Sundsvall. Du ska läsa på Campus då eller hur är det i Lkpg?
   Jag fick ett mail imorse om att de kommer lämna besked idag och imorgon om man gått vidare till den sista telefonintervjun. Så spännande. 🙂

   • Hej! Hoppas att du kommer in. I Linköping läser man på semidistans, dvs. träffar en gång i månaden. Det passar mig utmärkt eftersom jag inte bor i Linköping. Hälsningar.

  • Hej Marina!
   Jo jag kom in!!!! Såååå otroligt glad för det!!
   Telefonintervjun gick väldigt bra och det kändes positivt, men man vet ju aldrig.
   Så jag är sååå lycklig för det, ser fram emot att börja plugga igen.
   Vad gullig du är som kommer ihåg mig….:-) Tack för det.
   Hoppas du har det bra i sommarvädret! 🙂

   • Hej!
    Ett stort grattis!!!! Då får vi plugga till apotekstekniker till hösten! Det blir jättekul!
    Lycka till med studierna! Hälsningar. Marina

 5. Hej, jag vet inte om jag kommer få något svar men jag gör ett försök iallafall 🙂 vill börja med att säga hoppas det gått bra för alla er. 🙂

  jag har också sökt till apotekstekniker nu efter min cancersjukdom vill jag nog gå ut igen och ta hand om min utbildning. Imorgon kl 11-13 har jag antagnings provet på engelska och svenska men jag är väldig nervös då jag varit på sjukhuset de senaste åren så känns det riktig svårt att börja plugga igen men det är vad jag vill göra så jag ska göra mitt bästa men jag skulle uppskatta verkligen om jag fick info om man kunde förbereda sig på något sätt, vad är det för slags frågor är det sånt man läst på gymnasiet liksom eller är det mer som högskoleprovet??

  tack för all info och hjälp i förhand.

  Hälsningar
  Vania

  • Hej Vania! Jag skriver inte i denna blogg längre, men jag har märkt att när folk söker på apotekstekniker på Google så kommer de till min gamla blogg. 🙂 Men det är klart att jag svarar. Kul när folk skriver till mig. 🙂 Vad kul att du satsar på dig själv nu, det är strongt gjort av dig. Du verkar stark.
   Ja provet i svenska och engelska är inte så svårt, det är mycket läsförståelse, att du kan visa att du förstår orden. Det är något svårare ord på svenska, men man får ju alternativ att välja mellan, så om du är osäker så kan du ju alltid gissa, så det är nog inga problem för dig.
   På slutet av provet så kommer det frågor om själva utbildningen, och distansstudier, så du ska skriva att du verkligen vill det här, att du är stark, kommer kämpa och att du kommer satsa allt du har och lite till. Och att du verkligen vill jobba som apotekstekniker, (om det nu är så….) De är noga med att ta in folk som verkligen vill det här och kommer ge allt, man ska vara beredd på att det kommer bli tufft, för utbildningen är jobbig. Så jag vet att de prioriterar folk som vet om att det kommer bli väldigt tufft, men att man kommer stå pall för det och som verkligen vill bli just apotekstekniker.
   Du får skriva och berätta hur det kommer gå för dig.
   Håller tummarna för dig.
   Lycka till nu!
   Hälsningar
   Ann-Sofie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s